zondag 22 januari 2012

Bewuster leven

In het gezin waarin ik opgroeide was 'bewust leven' niet een item waar veel aandacht aan geschonken werd. Dat was ook merkbaar in hetgeen er bij ons thuis dagelijks op tafel werd gezet. Mijn moeder kookte gewone hollandse pot met zo nu en dan een pasta- of rijstgerecht. Deze laatsten bestonden vaak uit een beetje van haarzelf en een beetje uit een pakje.

Uit gewoonte en vanwege het aanbod in de supermarkt heb ik, eenmaal op eigen benen, lang dit patroon voortgezet. Daardoor bestond ons voedsel langzaamaan steeds vaker uit voorbewerkte producten uit de supermarkt.
Tot ik ontdekte dat  je heel veel dingen ook heel makkelijk zelf kon maken en daarmee een heleboel kunstmatige toevoegingen kon omzeilen. En zo verschenen er op de planken van de voorraadkast potten stoofpeertjes, appelmoes en zelfgemaakte jam, wordt er bijna wekelijks in het weekend iets voor-bij-de-koffie gebakken en blijken zelfgemaakte (dip)sausjes veel lekkerder dan die uit een flesje of zakje.

Toch ben ik er inmiddels wel achter dat dit nog niets zegt over de voedingswaarde van dit alles. Ongemerkt is veel van het voedsel dat we dagelijks nuttigen tegenwoordig meer vulling dan voeding. Je hoeft geen expert te zijn om tot die conclusie te komen, een kritisch rondje supermarkt volstaat al. Ik ben er van overtuigd dat alle bewerkte en kunstmatige grondstoffen in ons voedsel ons lichaam en ons functioneren niet ten goede komen. Daarom, en omdat Manlief en beide Dochters de afgelopen weken niet echt fit waren, was het tijd om het roer om te gooien.


Denk nu niet dat wij alleen nog op groenvoer knabbelen en dat er geen koekje bij de koffie meer af kan. Zo erg is het ook weer niet. Maar aan de hand van de boeken van o.a. Amber Albarda  eten we tegenwoordig wel een stuk 'groener', veel groente, fruit, noten en zaden.  Zo bestaat onze muesli bijvoorbeeld momenteel uit een mengsel lichtgeroosterde havermoutvlokken, gebroken lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten en rozijnen. Zo lekker en voedzaam heb ik het nog nooit gegeten. En nog zonder suiker ook! Bovendien kun je zelf de ingrediënten naar keuze variëren. Daarnaast worden er enorme hoeveelheden groenten en fruit verwerkt in allerlei shakes, smoothies en soepen en is daardoor logischerwijs ook de vleesconsumptie beperkter.

Naast alle voor de hand liggende voordelen zoals afvallen, meer energie en een afname van de behoefte aan tussendoortjes, zorgt deze manier van leven ook voor een verrassing: Jongste Dochter die meestal niet zo van het gezonde is, eet met smaak van de pure broccolisoep en roergebakken broccoli. En ze signaleert zelf ook dat ze er meer energie van krijgt.
Het dan ook de moeite waard om te proberen deze levensstijl vast te houden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten