zondag 20 november 2011

Wijsheid

Al jaren ben ik geïntrigeerd door het begrip 'wijsheid'.  En regelmatig wens(te) ik dat ik zelf over een grotere portie kon beschikken. Een gevoel dat vaak ontstond bij het nemen van belangrijke beslissingen of na gebeurtenissen waarbij mijn eigen acties, achteraf bezien, niet direct de schoonheidsprijs verdienden.

Maar nu ik al een aantal maanden bij mezelf een bewustzijn bespeur dat er eerder niet was, begon ik me af te vragen:  wat is wijsheid nu eigenlijk?
Op internet zijn veel quotes te vinden die me een beetje op weg hielpen met de definitie van wijsheid:

'Gezond verstand in een ongewone mate is wat de wereld wijsheid noemt'
Samuel Taylor Coleridge, engelse dichter en criticus 1772- 1834

'Wijsheid kan alleen worden gevonden in waarheid'
Johann Wolfgang von Goethe, duits schrijver en dichter, 1749- 1832

'Wetenschap is georganiseerde kennis. Wijsheid is georganiseerd leven'
Immanuel Kant, duits filosoof 1724 - 1804


Wikipedia omschrijft het zelfs als 'de kunst om onder alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen'. Niet zo gek dat veel mensen hier naar streven. Zelfs Brad Pitt hoorde ik afgelopen week op televisie bij een persconferentie vertellen dat hij liever wijs dan jong is. Maar hoe wordt je nu wijs? En kun je daar zelf naar toe werken of is het iets wat je overkomt? Tenslotte zegt men dat wijsheid met de jaren komt. Maar biedt het stijgen van de leeftijd dan ook de garantie dat je uiteindelijk tot betere inzichten komt?

Omdat ik genoeg voorbeelden ken van mensen die ook op latere leeftijd niet de indruk wekken de geheimen van het leven te doorgronden, ben ik van mening dat je niet 'zomaar' inzicht krijgt. Na een aantal diepzinnige hardloopsessies ben ik dan ook tot de conclusie gekomen dat wijsheid begint met 'bewustwording'.  Bewustwording van de wereld om je heen, van je eigen reacties, van de invloed daarop op de mensen om je heen.

Automatisch volgen dan de vragen naar het 'waarom' van de dingen. Vragen die je dwingen na te denken over hetgeen je meemaakt of over de dingen die je om je heen ziet gebeuren. Wijsheid ontstaat dan ook meer vanuit luisteren en observeren dan vanuit de drukte van alledag. 'De stilte is de slaap die de wijsheid voedt' verwoordde Francis Bacon, engels filosoof en staatsman het treffend. Maar het vinden van die stilte valt in onze drukke maatschappij niet altijd mee.

Bij wijsheid hoort ook: acceptatie van de dingen die je niet kunt veranderen, bescheidenheid vanwege het besef dat er maar zo weinig is dat je weet, liefde voor de wereld om je heen en de bereidheid om te leren van de onvermijdelijke fouten die je in je leven zult maken.
Je kunt dan ook zeggen dat wijsheid geen zelfstandig naamwoord maar eerder een werkwoord is. Iets waar je zelf aan zult moeten blijven werken.

Na dit allemaal overpeinsd te hebben, realiseer ik me dat ik nog een lange weg te gaan heb.

Maar er is hoop:
'Mensen die zichzelf kennen zijn niet langer dwazen; zij staan op de drempel van de Deur van de Wijsheid'.
Havelock Ellis, Brits psycholoog (1859 - 1939)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten